What’s happening online in 2018

Voor de elfde editie publiceert Ruigrok NetPanel het jaarlijkse What’s happening online-onderzoek. In dit kwantitatieve onderzoek wordt de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over internet- en sociale mediagebruik.

Lianne Worrell en Caroline van Teeffelen hebben zich de afgelopen tijd weer ondergedompeld in de wereld van devices, social media, e-commerce en – een hot topic – online privacy. En het is elke keer weer een ontdekkingsreis.

Bevestigingen én verrassingen

Lianne Worrell, Ruigrok NetPanel: 'Als je aan de slag gaat met zo’n onderzoek, zie je vaak je vermoedens bevestigd. Maar soms worden we ook verrast. Zo hebben we bijvoorbeeld onderzocht hoeveel Nederlandse Facebook-gebruikers zich meer zorgen zijn gaan maken om hun online privacy. Met vier op de tien was dit aanzienlijk en het viel daarom te verwachten dat, in navolging van Arjen L in Hilversum, veel gebruikers hun account zouden verwijderen. Dit blijkt voor velen een stap te ver. Het is, net als Whatsapp en veel andere sociale media-kanalen, teveel geïntegreerd in ons sociale leven om zomaar afscheid te nemen. Wél zien we dat we steeds minder tijd besteden aan Facebook dan voorheen.'

66% kijkt naar muziekvideo’s

Het is ook heel interessant om te zien waar de verschillen tussen generaties zitten. Zo is er dit jaar gevraagd welk soort online video’s Nederlanders kijken. Digitieners kijken met name naar vlogs en gamevideo’s. 'Ik kan me er als Millennial niets bij voorstellen, uren kijken naar een vlogger die een eitje bakt, z’n relatie verbreekt of een game speelt. Ik kijk vooral naar tutorials, en blijk daarmee een ‘stereotype’ Millennial. Maar hé, hoe weet ik anders hoe ik die kitrandjes in mijn nieuwe huis moet vervangen? Babyboomers blijken meer dan andere generaties via YouTube naar het journaal te kijken. Maar ook blijkt dat 66% van de YouTube-gebruikers naar muziekvideo’s kijkt, ongeacht de leeftijd. En dat had ik dan weer niet verwacht.', aldus Lianne, senior marktonderzoeker.

Over het onderzoek

De doelgroep bestaat uit Nederlanders die gebruik maken van internet. Van 8 februari tot 25 februari 2018 hebben 2.516 Nederlanders van 14 jaar en ouder de online vragenlijst ingevuld. De steekproef van 14-17 jaar is representatief voor de Nederlandse bevolking naar geslacht en leeftijd. Vanaf 18 jaar (n=2.301) is de steekproef representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

RuigrokNetPanel WHO2018afb1

Download hier het What’s happening online onderzoek

Bron: Ruigrok NetPanel, 12 juni 2018

Aanmelden Cloutoday