AVG: Wat te doen bij sub-contracting m.b.t. persoonsgegevens?

Statistisch Onderzoek en Data-Analytics onderzoek neemt binnen de AVG een speciale plaats in. In de ClouToday willen we daar de komende tijd wekelijks aandacht aan besteden door een veel gestelde vraag te behandelen.

Bedrijfsleden van de MOA hebben toegang tot alle 60 essentiële vragen voor statistisch- en data-analytics onderzoek. Meer weten? Neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vraag: Wat te doen bij sub-contracting m.b.t. persoonsgegevens?

Antwoord: Het gaat erom dat bij statistisch onderzoek de uiteindelijk opdrachtgever de rapportage ontvangt zonder indirect of direct identificerende gegevens. Wanneer een onderzoekbureau, dat het onderzoek uitvoert voor een opdrachtgever, een derde partij inschakelt dan kan die derde partij alle verzamelde persoonsgegevens teruggeven aan het onderzoekbureau. Het bestand dat teruggaat is GEEN rapportage in de zin van de Integriteitscode. Wanneer het voor het onderzoekbureau niet relevant is om indirect of direct identificerende persoonsgegevens terug te krijgen dan kan de derde partij die wordt ingeschakeld de indirect of direct identificerende persoonsgegevens niet meeleveren. Overigens heeft die derde partij dan ook geen reden meer om de direct of indirect identificerende gegevens vast te blijven leggen. Opdrachtgever is een term die wordt gebruikt voor degene die het onderzoek laat uitvoeren. Een bureau dat het onderzoek uitvoert is de uitvoerder en deze uitvoerder kan een derde inschakelen als sub-uitvoerder (sub-contractor). In het normale spraakgebruik zou dan worden gezegd dat de uitvoerder de opdrachtgever is van de sub-uitvoerder. Maar de uitvoerder is geen opdrachtgever in de zin van de opdrachtgever die het onderzoek laat uitvoeren. Verwerkingsverantwoordelijke neemt passende maatregelen om de rechten, de vrijheden en de gerechtvaardigde belangen van de betrokkene te beschermen, waaronder het openbaar maken van de informatie.

 

MOA-leden* kunnen de publicatie gratis opvragen via https://www.moaweb.nl/events/moa-events/inschrijven-voor-moa-events.html?eventId=191&controller=event&task=individualRegister.

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, of een bedrijfslidmaatschap

Aanmelden Cloutoday