AVG: Mag je persoonsgegevens doorgeven aan een ander onderzoekbureau

Statistisch Onderzoek en Data-Analytics onderzoek neemt binnen de AVG een speciale plaats in. In de ClouToday willen we daar de komende tijd wekelijks aandacht aan besteden door een veel gestelde vraag te behandelen.

Bedrijfsleden van de MOA hebben toegang tot alle 60 essentiële vragen voor statistisch- en data-analytics onderzoek. Meer weten? Neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vraag: Mag je persoonsgegevens zonder toestemming doorgeven aan een ander onderzoekbureau?

Antwoord: Dit ligt er aan. Niet als het gaat om een rapportage. Als je als bureau respondenten selecteert uit een eigen bestand maar het veldwerk door een ander bureau laat uitvoeren dan is er geen toestemming nodig. Het uitvoerend bureau is een verwerker. Wanneer een bureau uit haar database respondenten selecteert en doorgeeft aan een ander bureau dat deze personen onder eigen zeggenschap/naam dus als een verwerkingsverantwoordelijke, gaat benaderen, dan kan dat via toestemming, maar ook op basis van een overeenkomst tussen bureau en respondent. De bureaus spreken onderling af in een overeenkomst (het zijn immers verwerkingsverwantwoordelijken) dat de afnemende partij de gegevens van de respondenten eenmalig mag gebruiken voor het bedoelde onderzoek en niet mag hergebruiken voor andere onderzoeken.

 

MOA-leden* kunnen de publicatie gratis opvragen via https://www.moaweb.nl/events/moa-events/inschrijven-voor-moa-events.html?eventId=191&controller=event&task=individualRegister.

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, of een bedrijfslidmaatschap

Aanmelden Cloutoday