SMART goes agile

Eind april vond het jaarlijkse SMART-congres plaats. Dit jaar was het thema agile werken. Verschillende sprekers gingen er op in en legden uit welke principes er aan ten grondslag liggen. Heineken maakte vervolgens een koppeling naar de praktijk. SMART-bestuurslid Iris Welvaarts doet verslag en deelt de belangrijkste inzichten.

Tekst Iris Welvaarts, Bestuurslid SMART 

Inspelen op onvoorspelbare momenten

De dag werd afgetrapt door Thomas Anthony en Karlijn de Boer van de Strategiemakers. Zij benadrukten dat de wereld nu erg onvoorspelbaar is door nieuwe technologieën en communicatievormen. Door die snelle veranderingen is het voor bedrijven juist lastig om zich aan te passen. Agile werken is hier een oplossing voor. Het zorgt er namelijk voor dat er sneller beslissingen genomen kunnen worden en dat je als bedrijf kunt inspelen op onvoorspelbare momenten – die toch een centrale rol kunnen spelen in je merkstrategie. Een goed voorbeeld hiervan is de reclame van Oreo tijdens de Superbowl 2013 in de VS. Tijdens het grootste sportevenement van Amerika was er in het stadion een blackout en dus ging ook het TV-beeld op zwart. Oreo had een klein team opgericht dat stand-by stond om direct te kunnen reageren op activiteiten rond het evenement. Een kwartier later stond er een post over de shutdown klaar. Die ging viral en zorgde voor meer exposure dan een (fors!) betaalde campagne.

Niet alleen sneller, maar ook slimmer

Een workshop van Omdenken zorgde voor een andere kijk op agile werken: niet denken in het oplossen van problemen maar in het ombuigen ervan. De methode komt erg overeen met scrum-sessies, namelijk het organiseren van een korte brainstorm van vijf minuten. Iedereen draagt een idee aan dat zoveel mogelijk out-of-the-box is. Het uitgangspunt is om altijd een win-win-situatie te genereren. De vraag die constant in het achterhoofd blijft bij een dergelijke sessie is:
hoe kunnen meerdere partijen profiteren van dit probleem?

Match de capaciteit van je organisatie aan de klantvraag

Tijdens het congres sprak Dirk Visser, Enterprise IT Transformation Manager bij Accenture, over het zo optimaal mogelijk indelen van projecten door het jaar heen: portfolio management. Binnen een organisatie heeft iedere stakeholder een andere agenda, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen welke projecten prioriteit krijgen.
Om zoveel mogelijk strategieën door te voeren, zijn er specifieke agile methoden toepasbaar. Dirk nam ons mee in een van deze oefeningen. In groepjes werd een portfolio managementteam nagebootst. Iedere stakeholder kreeg de opdracht om zijn projecten in te delen in verschillende kwartalen, gebaseerd op de waarde van het project. Ieder kwartaal heeft een maximale waarde van projecten die uitgevoerd kunnen worden. Vervolgens berekende een accounant de revenu voor ieder jaar. Deze aanpak bleek effectiever (lees: een hogere revenu) dan wanneer stakeholders hun eigen projecten voorrang geven. « 

SMART biedt een platform voor getalenteerde young professionals waar zij elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen ontwikkelen en laten inspireren door vakgenoten buiten hun eigen organisatie.
SMART organiseert verschillende activiteiten, waaronder een congres en de SMART-UP in oktober. Voor het nieuwe jaar is SMART nog op zoek naar bestuursleden.

Meer informatie en aanmelden kan via www.smartonderzoek.com

Dit artikel is overgenomen uit Clou magazine© nr 93, juli 2019.

Aanmelden Cloutoday