Big data en kwalitatief onderzoek: een huwelijk is aanstaande

Binnen kwalitatief onderzoek kunnen we nog veel meer gebruik maken van big data. Met name social data kunnen kwalitatieve inzichten verrijken. Wat moet er gebeuren om kwalitatief onderzoek te laten profiteren van het potentieel van social data?

 • Gooi je vooroordelen overboord.
  Al jaren beschouwen we big data als het tegenovergestelde van het open, verkennende karakter van kwalitatief onderzoek. We gebruiken de data alleen ter bevestiging of om mee te experimenteren. Het is tijd voor een intensiever gebruik!
 • Kijk niet alleen naar statistiek en meetresultaten
  Focus op anekdotes, commentaren, video’s hashtags en verhalen. Deze liggen voor het oprapen en vormen een omvangrijke bron voor de identificatie van trends, thema’s en patronen. Ze laten zien wat er werkelijk leeft.
 • Observeer en analyseer
  Modereren zorgt voor het ontrafelen van de diepste inzichten. Maar social data bieden ons ‘real time’ conversaties die in het echte leven plaatsvinden. Volg het natuurlijke, spontane en meer ongedwongen verloop van deze gesprekken en kom tot verrassende inzichten.
 • Neem afscheid van PowerPoint
  De integratie van big data in kwalitatief onderzoek levert veel meer inzichten op dan traditioneel kwalitatief onderzoek. Dit vraagt om een nieuwe manier van presenteren; geen statische rapporten in Powerpoint maar inzichten ‘on demand’ verkrijgbaar via een nieuw sociaal platform.

Een huwelijk tussen kwalitatief onderzoek en big data is dus mogelijk. Ipsos en Unilever brachten de twee bij elkaar in hun onderzoek naar de invloed van geur op emotie. Kom hier alles over te weten tijdens onze lezing “An Insight Ecosystem at Unilever” op het MIE (2 februari, ronde 4).

Neem voor meer informatie contact op met Renée Goud, (Kwalitatief onderzoeker en Research Director bij Ipsos), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 020-6070884 of bezoek onze website: www.ipsos-nederland.nl.

Aanmelden Cloutoday