Effie opent de schatkamer

Effie maakt je onvergetelijk. Wie herinnert zich niet de gouden winnaars van de afgelopen 5 jaar: Hertog-Jan, Jumbo, Triodos, Telfort, Dela, Unox, Bol.com? Allemaal voorbeelden van cases die buitengewoon goede commerciële resultaten laten zien. En waarbij communicatie de doorslaggevende rol in heeft gespeeld.

Er was inzicht, durf, een beetje geluk, en heel veel doorzettingsvermogen nodig om tot de fantastische resultaten te komen. En dan ook nog de krachtinspanning om de case overtuigend op papier te krijgen. 

Maar Effie is meer dan de erkenning voor top-kwaliteit. De zorgvuldig geschreven cases leggen haarfijn bloot op basis van welke inzichten en de daarop gebaseerde keuzes uiteindelijk dat resultaat is behaald. De cases vertellen hoe met inzet van strategische denkkracht en creatieve verbeelding, mensen in beweging kwamen, verschuivingen in de markt werden gerealiseerd, maatschappelijke issues op de kaart werden gezet. Het expliciet maken van deze kennis en inzichten, maakt Effie de schatkamer van ons vak. 

Een blik op de inzendingen van dit jaar geeft een goed beeld van waar ons vak staat. Allereerst zien we een groeiende aandacht van organisaties en merken voor hun maatschappelijke rol en 'purpose' terug. Er is een record aantal cases ingezonden in de categorie Maatschappelijk, waar het realiseren van maatschappelijke doelstellingen centraal staat. Een fors deel daarvan komt van commerciële bedrijven. Maar we zien ook in de andere inzendcategorieën dat merken over hun maatschappelijke opvattingen communiceren, bijvoorbeeld het adresseren van onze verslaving aan de smartphone. 

Wat ook opvalt is dat mobiele communicatie, social media en content een dominante rol zijn gaan spelen in de mediastrategie. De inzet hiervan professionaliseert snel en wordt in de cases ook steeds beter onderbouwd. In een flink deel van de inzendingen wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van digitale media, waarbij slim benutten van data geen uitzondering meer is. De inzendingen van dit jaar zijn, mede hierdoor, overall meer tactisch van aard. 

In twee presentaties op het MIE congres zetten we de deur naar de Effie-schatkamer open. In de presentatie Doritos #playbold - de reden voor een Gouden Effie wordt de case toegelicht door de inzender Pepsi-Co, Daarbij wordt ook een toelichting gegeven op de beoordeling vanuit de Effie-jury. In de presentatie De Effie-way-of working lichten we toe hoe je een op effectiviteit gericht proces doorloopt, en welke onderzoeken je kunt inzetten met welk doel. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van verschillende Effie-winnende cases van de afgelopen jaren. 

Voorzitter Effie stuurgroep Mary Hoogerbrugge

Aanmelden Cloutoday