Webtrekk: Delivering digital happiness

Tal van nieuwe spelers voegen de laatste jaren hun eigen dimensie toe aan de onderzoeksmarkt. In Clou wordt telkens zo’n nieuw bureau voorgesteld. Ditmaal: digital intelligence-specialist Webtrekk.


http://www.cloutoday.nl/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/readmore.png);">

Het internationaal opererende Webtrekk (2004) biedt sinds begin dit jaar  bestaande en nieuwe klanten in de Benelux expertise en betrokkenheid vanuit een nieuw kantoor in Amsterdam. Fred Pellenaars (voorheen o.m. comScore) werd gevraagd om als country manager Benelux organisaties in de regio lokaal te gaan bedienen, met een nog uit te breiden team. ‘Een uitdaging die ik met veel plezier ben aangegaan nadat ik met eigen ogen heb gezien uit wat voor een gedreven groep mensen Webtrekk bestaat,’ zegt Pellenaars. ‘Een work hard, play hard-mentaliteit met een goede teamspirit en een grote mate van betrokkenheid bij het succes van klanten. In drie woorden: delivering digital happiness.

’Wat doet Webtrekk en waarmee ga je je onderscheiden in een volle markt?‘
Wij zijn een internationale aanbieder van toepassingen rondom digital intelligence. Dat is het gebied in de groeifase na web analytics, waar niet alleen statistieken of web-optimalisatie, maar juist ook businessoptimalisatie en data-integratie van belang zijn. Onze oplossingen worden gebruikt door cmo’s, marketeers, business- en digital analisten die op basis van onze inzichten beter onderbouwde beslissingen nemen. Bedrijven komen bij ons als ze op zoek zijn naar iemand die de business kent, de behoeften van de klanten kent, én begrijpt hoe de markt opereert. Ook organisaties die tegen de beperkingen van gratis analytics-oplossingen aan lopen, of die niet tevreden zijn over de aandacht en value for money van hun huidige leveranciers weten ons te vinden. We onderscheiden ons vooral door focus; focus op onze core business, focus op finance, media en e-commerce, maar vooral focus op duurzame relaties met onze klanten.’

Hoe koppel je dat aan de dagelijkse praktijk voor merken en organisaties?
‘Merken en organisaties zijn voor hun besluitvorming rondom primaire processen en investeringen afhankelijk van actionable data. Dus data die én gedetailleerd genoeg én betrouwbaar is, én op een gemakkelijke manier ontsloten kan worden. Welke klantgroep bracht de meeste nettomarge per productcategorie op? Wat is de ROI van klantproerelateerde online marketingcampagnes? Wat is het effect van onze tv-commercials op onze online revenustroom? Die informatie leveren wij.


’Wat maakt jullie een marktonderzoekbureau?‘
De oplossingen die we bieden, leveren zowel kwantitatieve en kwalitatieve data die helpen om trends in beeld te brengen, wat goed bruikbaar is voor marktonderzoek.

’Wat maakt jullie géén marktonderzoekbureau?‘
We doen zelf geen onderzoek naar een bepaalde markt in die zin van het woord. We bieden beproefde technologie en expertise voor het meten, samenbrengen en analyseren van digital data.

’Jullie behoren tot 'de nieuwe lichting'; zie je dat zelf ook zo? ‘
Nee, Webtrekk bestaat al langer en is succesvol geëvolueerd van pure web analytics-aanbieder naar een verfrissende internationale digital intelligence-speler. Het is echter niet zozeer het aantal jaren in de business dat het verschil maakt, maar wel je reputatie, inzicht en visie.

’Nieuwkomers zouden glimmende nieuwe tools en software belangrijker vinden dan gedegen methodieken. Zit daar een kern van waarheid in?‘
In ons geval niet. Duitse Gründlichkeit is een van onze belangrijkste assets. Het meet- en analyseplatform Webtrekk Q3 is gebaseerd op een combinatie van een zeer nauwkeurige meettechniek en een uiterst betrouwbaar ruwe-dataplatform met beproefde data-integratiemogelijkheden. Klanten geven ons, onder andere tijdens de jaarlijkse User Conference, feedback op basis waarvan we onze proposities verder verbeteren. Als we ons puur op de spiegeltjes en kraaltjes zouden richten werden we in deze competitieve markt zeker niet als thought leader gezien.

’Vervangt Webtrekk veel bestaande methodieken of is het meer toegevoegd?‘
Beide, het analyticslandschap is volledig veranderd de afgelopen jaren. Een puur web analyticsplatform is een commodity geworden. De digitale markt heeft behoefte aan meer volledige en gemakkelijker te gebruiken oplossingen, die de verschillende onderdelen van het digitale ecosysteem effectief combineren. Door eigen productontwikkeling, marktonderzoek en klantinteracties bieden we een steeds breder portfolio aan geïntegreerde, makkelijk te gebruiken oplossingen voor data-driven besluitvorming. Boven de deur van ons hoofdkantoor in Berlijn staat niet voor niets: Drive our customers' pro with easy-to-use solutions.’

Dit artikel is overgenomen uit Clou© nr 67, april 2014, http://www.moaweb.nl/kenniscentrum/digitale-clou-s/overigen-clou-nrs/clou-nr.-67-april-2014/CLOU67.april-12-analytics.pdf

Aanmelden Cloutoday