Big data aan het stuur: verbonden voertuigen

Big data aan het stuur: verbonden voertuigen illustratie Krystaldo

Wie vandaag de dag in de auto stapt, rijdt daarmee niet alleen over het asfalt maar ook over de digitale snelweg. De ‘connected cars’ van nu zijn slimmer dan ooit en genereren data per strekkende kilometer. Maar wat zenden automobilisten allemaal over zichzelf uit?

Tekst Robert Heeg, illustratie Krystaldo

We sturen dag en nacht data over onszelf rond via onze mobieltjes. Vaak zonder het te weten, want wie leest ooit de kleine lettertjes voordat-ie een app downloadt? Steeds meer zenden we nu ook gegevens via onze automobiel de wereld in. De connected car van tegenwoordig zit tjokvol slimme software en opnameapparatuur. Telematica is daarvoor de verzamelnaam: de technologie die van auto’s rijdende dataverzamelaars maakt. Ons voertuig is continu verbonden met het web en registreert waar we ons bevinden. Sensoren op de bewegende delen verzamelen informatie over ons rijgedrag – allemaal in realtime uiteraard. De meest in het oog springende uitingen van slimme voertuigtechnologie zijn de zelfrijdende auto’s waarmee Google en Uber experimenteren. Veelzeggend was vorig jaar de overname van het Nederlandse NXP, dat computerchips maakt voor zelfrijdende auto's. Qualcomm had er € 43 miljard voor over. En vorige maand legde computerchipmaker Intel ruim $15,3 miljard neer voor Mobileye, dat de ‘ogen’ van zelfrijdende auto’s maakt. De koppeling van Intels ‘brein’ aan Mobileye’s ogen mag de toekomst van autonome voertuigen dan weer iets dichterbij brengen, voor de meeste consumenten is het nog geen dagelijkse realiteit. Toch gebeurt er ook nu al genoeg onder onze motorkap. Visiongain, een Londense leverancier van business intelligence, bracht de mondiale auto- motive big data-markt in kaart en stelde vast dat omzet ervan vorig jaar ruim $4,7 miljard bedroeg. Het bureau bestempelt dit segment als ‘een van de snelst groeiende deelmarkten in de autoveiligheidssector.’ IHS Automotive becijfert dat er in 2020 zo’n 152 miljoen connected cars over de wereldwijde wegen rijden.

Slim verzekerd

Een van de sectoren die als eerste gebruikmaakte van de gedigitaliseerde voertuigen, is de assurantie-industrie. Verzekeraars baseren hun polissen steeds meer af op daadwerkelijk rijgedrag, met behulp van de onderweg geregistreerde data. Volgens Ptolemus, een internationaal advies- en onderzoeksbureau gespecialiseerd in mobiliteit, telematica en locatie-gebaseerde diensten, zijn tegen het einde van dit decennium bijna 100 miljoen voertuigen wereldwijd verzekerd met telematicapolissen. En in 2030 geldt dat voor bijna 50 procent van alle voertuigen. Zo introduceerde het Britse telematicabedrijf Wunelli het verzekeringsmerk Drivology voor de lagere risicogroep van 25-plussers. De data die hiermee al rijdende worden verzameld, is voor de bestuurder gelijk zichtbaar. Een smart-phone-app geeft feedback over zijn rijgedrag; hoe netter je rijdt, hoe voor- deliger de premie. Een roekeloze automobilist betaalt een hogere premie. Wie ondanks alle sensoren toch nog wordt aangereden, kan via de dash-board-camera (dashcam) zijn onschuld bewijzen. De hulpdiensten hoeven we niet eens meer te bellen, dat gebeurt straks vanzelf via het eCall-systeem waarmee nieuwe auto’s in de EU vanaf 2018 uitgerust moeten zijn. De verzekeraars werken nauw samen met bedrijven als Intelligent Mechatronic Systems (IMS); de grootste Noord-Amerikaanse leverancier van connected car-technologie verzamelt elke dag tot zes miljard datapunten van honderdduizenden auto’s in de VS en Canada. Die worden gebruikt voor ‘usage-based’ verzekeringspolissen. De ingebouwde slimme soft- en hardware leert de bestuurder gaandeweg kennen, hoe deze versnelt en vertraagt, en bouwt zo een profiel op an diens rijgedrag. De Drive-Sync-technologie van IMS wordt niet alleen gebruikt door verzekeraars, maar ook voor onder meer vlootmanagement, coaching van beginnende automobilisten, diagnostiek op afstand en rekeningrijden.

Datadealers

Behalve verzekeraars, verzamelen de autofabrikanten ook zelf gegevens over hun klanten. Die kunnen ze niet alleen voor diagnostiek en veiligheid gebruiken, maar ook om de customer journey soepeler te laten verlopen. Het aankoop-proces van een auto heeft immers een notoire reputatie onder consumenten. De informatie-overload is verwarrend en het dealerbezoek wordt daarom als stressvol ervaren. Na de koop schiet de aftersales vaak tekort, die zou te algemeen zijn en te weinig personalisatie bieden. De klantdata die nu ook vanuit het voertuig worden gecommuniceerd, helpt autofabrikanten hun klanten beter te bedienen. Zo kan de auto zelf melden wanneer onderhoud nodig is of een onderdeel hapert, en dan een geautomatiseerde afspraak bij de werkplaats boeken die ook gelijk in de agenda verschijnt. Dealers en fabrikanten kunnen zo data-profielen opbouen voor CRM-doeleinden, om die via de eigen dealernetwerken makkelijker dan ooit te delen. Zo bedacht Mercedes het platform ‘Mercedes me’, een one-stop-shop voor onder meer financiële diensten en atersales. Op de Adobe Summit in Londen vorig jaar, zei Gesina Schwengers, hoofd digitale communicatie en CRM bij Mercedes-Benz Cars: ‘Dat levert ook weer veel klantgegevens op waarmee we ons nieuwe data-gedreven businessmodel kunnen uitbouwen.’ Op de jongste editie van het MIE lieten ook Kees Kerkvliet van klantbelevingsspecialisten TOTE-M en Daniëlle Dieben van BMW Group Nederland zien hoe data de klant steeds scherper in beeld brengt, waardoor echte ‘customer centricity’ beter kan worden bereikt. Cruciaal in een industrie die de afgelopen jaren flink onder druk stond

iPad op wielen

Zeiden we vroeger ‘wat zegt je auto over jou?’, dan bedoelden we dat in de figuurlijke zin. Een ‘patserbak’ zei iets over je penopauze, een spoiler achterop was waarschijnlijk de voorbode van een illegale straatrace. Tegenwoordig zegt een auto ook letterlijk iets over de bestuurder, dankzij de gegevens die deze via zijn rijgedrag rondstuurt. Dat is niet alleen nuttig voor verzekeraars of autofabrikanten, maar ook voor marketeers. De data zeggen immers veel meer over ons dan of we op het rempedaal trappen bij oranje. Niet voor niets noemde hoogleraar Automotive Maarten Steinbuch aan de TU Eindhoven de slimme zelfstandige auto onlangs ‘de iPad op wielen’. Houdt de smart-tv feilloos ons kijkgedrag bij, daar gaat de verbonden auto een stap verder: die kan voorkeuren aan locatie of snelheid koppelen. De connected car registreert feilloos of we met Pasen de Efteling boven de woonboulevard verkiezen. Hij ziet nu dat we op weg naar voetbal een opzwepende Tiësto-beat streamen, terwijl we met het gezin in de auto Justin Bieber ondergaan. Marketeers gaan daar op inspelen met vlijmscherp gerichte reclameboodschappen via de verbonden infotainmentsystemen in de auto. Wie straks een winkelcentrum nadert en onlangs een strandvakantie in zijn agenda zette, kan dankzij de live koppeling van al deze data een aanbieding voor badpakken door de speakers verwachten. Zolang die commercial Justin Bieber overstemt, zal niemand zich eraan storen.

Data op weg – ontwikkelingen die big data in de auto-industrie aanjagen
• Connected car: de auto die continu in verbinding staat met netwerken;
• Zelfrijdende autonome voertuigen;
• Usage-based insurance (ook wel: pay-as-you-drive): de verzekeringsnemer betaalt alleen per afgelegde kilometer;
• In-car entertainment (ICE) of in-vehicle infotainment (IVI): de hard- en software die audio of video in auto’s mogelijk maken;
• Internet of Things (IoT);
• 5G-netwerken: veel sneller, dus in staat om veel meer live data te zenden/ontvangen.

Drie manieren waarop auto’s dataverwerken en verzenden:
1 Telematica Ingebouwde hard- en software, die verbonden is met bewegende delen, registreert data over de prestaties van de auto en het rijgedrag.
2 Zwarte doos Net als in vliegtuigen slaat deze de data op zodat die later, bijvoorbeeld na een ongeluk, kan worden uitgelezen.
3 Mobiele apps Deze verzamelen data via de smartphone, bijvoorbeeld over de rijsnelheid, en stellen bestuurders in staat om de gegevens zelf te bekijken.

Dit artikel is overgenomen uit Clou© nr 82, mei 2017

Aanmelden Cloutoday