(Vervuld) Koninklijke Bibliotheek - Coördinator Digitale Toegankelijkheid

Coördinator Digitale Toegankelijkheid, 32 uur per week, vacaturenummer AT 8-1, locatie: Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag. 

Functiebeschrijving

De KB (Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland) zoekt voor de afdeling Publieksdiensten een Coördinator Digitale Toegankelijkheid op wo-werk- en denkniveau die een sterke affiniteit heeft met digitale toegankelijkheid en de daarmee verbonden doelgroepen (o.a. blinden, slechtzienden, doven, slechthorenden, motorisch- en cognitief beperkten).

Je bent hét aanspreekpunt voor digitale toegankelijkheid voor de KB. Het is jouw taak om deze toegankelijkheid binnen de KB beter op de kaart te zetten. Je zorgt tegelijkertijd voor een verankerd beleid op het gebied van digitale toegankelijkheid. Je geeft advies, presentaties, trainingen aan collega’s en voert samen met hen het gesprek met externe stakeholders op het gebied van 'toegankelijkheid & KB-diensten'. Dit doe je om draagvlak, bewustwording, kennis en vaardigheden binnen de KB te vergroten. Met als resultaat een betere toegankelijkheid voor onze klanten.De KB (Koninklijke Bibliotheek - Nationale Bibliotheek van Nederland) zoekt voor de afdeling Publieksdiensten een Coördinator Digitale Toegankelijkheid op wo-werk- en denkniveau die een sterke affiniteit heeft met digitale toegankelijkheid en de daarmee verbonden doelgroepen (o.a. blinden, slechtzienden, doven, slechthorenden, motorisch- en cognitief beperkten). Je bent hét aanspreekpunt voor digitale toegankelijkheid voor de KB. Het is jouw taak om deze toegankelijkheid binnen de KB beter op de kaart te zetten. Je zorgt tegelijkertijd voor een verankerd beleid op het gebied van digitale toegankelijkheid. Je geeft advies, presentaties, trainingen aan collega’s en voert samen met hen het gesprek met externe stakeholders op het gebied van 'toegankelijkheid & KB-diensten'. Dit doe je om draagvlak, bewustwording, kennis en vaardigheden binnen de KB te vergroten. Met als resultaat een betere toegankelijkheid voor onze klanten.

Daarnaast zorg je voor de communicatie van alle activiteiten rondom digitale toegankelijkheid. In deze rol zorg je voor een helder beeld van de huidige toegankelijkheid van de belangrijkste KB-diensten, apps en content. Je stelt een planning op om deze geprioriteerd, stapsgewijs en duurzaam te verbeteren. Vervolgens draag je zorg voor de implementatie van dit plan, waarbij je tijdens de verbetertrajecten meeloopt in een begeleidende, adviserende en evaluerende rol.

Functie-eisen

Je beschikt over actuele kennis van en praktische ervaring met kwaliteitskaders zoals WCAG2, WAI-ARIA, Webrichtlijnen2 en EN301549. Daarnaast ben je goed op de hoogte van de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid en weet deze te vertalen naar concrete stappen voor de KB. Tegelijkertijd besef je dat toegankelijkheidsverbetering van websites, apps, content, data en e-books niet alleen een uitdaging is met technische aspecten, maar evengoed met beleidsmatige, procesmatige en sociale componenten. En dat toegankelijkheid elke Nederlander raakt, niet alleen mensen met functiebeperkingen.

Je kunt dan ook soepel en proactief schakelen tussen de verschillende aspecten van toegankelijkheid. Zo kan je, om stapsgewijs KB-diensten beter toegankelijk te maken, enerzijds hands-on samenwerken met webredacteuren, UXers, ontwikkelaars, testers, usability-experts en beheerders. Anderzijds weet je ook op beleids- en managementniveau bewustwording en draagvlak te creëren voor duurzame toegankelijkheid van KB-diensten. Het spreekt in je voordeel als je kennis hebt van SEO en bekend bent met ontwikkelingen rond toegankelijke content zoals ePub3 en metadata standaarden. Verder beschik je over je uitstekende adviserings-, presentatie- en communicatievaardigheden.

Arbeidsvoorwaarden

Je krijgt een tijdelijk dienstverband voor 32 uur per week, voor een periode van 2 jaar. Je salaris bedraagt tussen € 3.525 en € 4.848 (schaal 11) bruto per maand bij een volledige werkweek van 40 uur, afhankelijk van kennis en ervaring. Je dagelijkse reiskosten worden volledig vergoed en in december ontvang je een eindejaarsuitkering van 8,33%. 

We bieden een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket dat je deels zelf kunt samenstellen. Je hebt recht op 42 vakantiedagen per jaar (bij een volledige baan); een (nog) groter aantal vakantie-uren of een 'fiets-privé' behoren tot de keuzemogelijkheden. Werktijd kan flexibel worden ingevuld. Wij vinden persoonlijke ontwikkeling en scholing erg belangrijk, je krijgt alle ruimte om te leren en je verder te ontwikkelen.

Werkgever

De KB, nationale bibliotheek, draagt vanuit de kracht van het geschreven woord bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. Dat betekent dat je bij ons op veel verschillende terreinen je talenten kunt inzetten: van onderzoek in digital humanities tot marketingcampagnes voor de 'vakantiebieb'. We werken voor wetenschap, erfgoed en openbare bibliotheken en kunnen altijd weer frisse ideeën gebruiken van mensen die hun schouders onder onze maatschappelijke taak willen zetten. (cao-OI).

Additionele informatie

Meer weten? Bel dan met Olaf Janssen (Wikipedia & open data coördinator), tel. 06-27887986 of Heleen van Manen (beleidsmedewerker, 06-21518005. Meer informatie over onze organisatie vind je hier.

Hebben we je interesse gewekt?

Solliciteer dan uiterlijk 11 september 2017 via het online sollicitatieformulier.


Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Aanmelden Cloutoday